Back to all Post

Sorsfestészet

„A palesztin képzőművészet remekei, a csókakői nemzetközi művésztelep
kiállítása”, Bartók Galéria, Bp. XI. Bartók Béla út 1., megtekinthető október 29-
ig.

 

 

Egy nép, amelynek nép voltát senki nem kérdőjelezi meg, egy nép, amelynek erős az identitása, egy nép, amelyek nagy történelme van, amelynek saját országa volt, de ez utóbbi ma nincs, csak az előzők.

Az arab világ nemzetei között nagy hagyományú a palesztinok kultúrája, de kortárs művészetük értékeiből végképp vajmi keveset ismerünk. Ez ellen tesz nem is keveset dr. Amir Abdi hazánkban élő palesztin jogász, aki immár harmadik éve hív meg csókakői otthonába palesztin képzőművészeket, akik két hétig Magyarországon dolgozva hozzák létre új műveiket. 

Mostani kiállításuk azt bizonyítja, hogy festői nyelvük világnyelv, eszközhasználatuk, szemléletük hasonló törekvéseket mutat a nálunk honos és európai felfogásokhoz, történelmük múltból eredő tragédiái azonban visszafogottam, de biztos állandóssággal manifesztálódnak festményeiken.

A kiállításon érzékelni a tizenöt festő alkotói örömét a bukolikus magyar táj adta lehetőségek között, ugyanakkor folyamatos képdrámák állnak előttünk, sajátos sorsfestészetként. A palesztin kortárs festészet legjobbjai egyaránt élnek  korunkban és korukkal lélegzenek, melyben azonban ott rejtőzik a múltjukkal való törődés. Képeik összetettségével, értékeivel azonosulni tudunk.

Dr. Feledy Balázs / Magyar Demokrata / 2019. 10.17

Copyright International Art Colony © 2016-2024. All Rights Reserved

A Project By InterKulti Association For The Promotion Of Intercultural Dialogue

Privacy Policy / Terms of Use / Contact Us